Velkommen til SciMath
Søg efter:
Sådan fjernes ‘brugeroprettede tasks’ i Windows

Det er sikkert som ammen i kirken. Når først nogle elever har oprettet en to – tre tasks, så er der nogle der ønsker at fjerne dem igen, eller lave dem om. Det sidste er nemt. Man omskriver bare task’en så den indeholder det man ønsker den skal indeholde, og skriver det samme navn igen. Maple spørger så selv om, om den skal overskrive den gamle task med det nye indhold.

Anderledes forholder det sig med tasks man ønsker at fjerne helt, først skal man finde den database, hvor Maple gemmer task’en,  og derefter skal man rette i databasen. 

Lad os starte med at finde databasen, den finder du i Windows ved at tilgå Windows (C:)Brugere → »dit bruger-id«AppDataRoamingMaple2019.  I Mappen 2019 finder du to filer og en mappe, det er filen tasks.help vi skal rette i. Hvis du åbner filen, afslører filen selv at det er en SQLite 3 databasefil. 

Tip! Har eleven endnu ikke oprettet tasks, er det en god ide, at finde filen og lave en kopi og omdøbe den til fx tasks.help_old. På den måde, har man altid en ren databasefil, hvor eleven kan starte forfra og oprette nye tasks.

Før du kan begynde at rette i databasefilen, foreslår vi, at du downloader et program der kan læse filen, altså en software der afkoder hvad filen egentlig indeholder. og som gør det muligt at rette i filen. Programmet vi anbefaler hedder SQLite Studio.

Dernæst anbefaler vi, at du laver en kopi af filen og placerer den fx på skrivebordet. Kopien omdøber du til tasks.db. Det sidste er ikke strengt nødvendigt, men sikrer at SQLite Studio genkender filen som en databasefil. Det eneste der nu forestår er at finde nøglerne (hvad tasken hedder), og at fjerne nøglerne i databasen. I dette eksempel har jeg oprettet en task der hedder Ligning, og ønsker at fjerne den igen – jeg skal finde nøglen mere end en gang.

Er nøglerne først fjernet, gemmes filen som tasks.help og fx i stifinder erstattes den oprindelige fil med den tilrettede. Det kræver lidt fiflen, så sørg for, at I altid har en sikkerhedskopi af databasefilen.

 

Spørgsmål fra konferencen

Torsdag d. 2. maj afholdte vi sammen med Maple en konference. Sigtet var at vise hvad Maple kunne gennem hele uddannelsesforløbet, fra grundskolen og frem til universitetet. Efter oplægget var der naturligvis nogle spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare her.

Hvordan laver eleven sin egen task?

Det er en god ide, at lade eleverne lave deres egne genveje i Maple. Maple anvender tasks, der kan oversættes med opgaver. Ved at oprette tasks opretter eleverne en genvej der, når man klikker på genvejen, skriver alle de kommandoer eleven har gemt under tasken.

I nedenstående gif viser vi, hvordan eleven opretter tasken procentdiagram. Først skrives den task – i det her tilfælde, hvordan eleven opretter et procentdiagram med kommandoen TreeMap. Efter at have skrevet kommandoen, markeres, højreklikkes og navngives tasken.

Eleven har nu navngivet opgaven, og kan ved at klikke på Procentdiagram i panelet Tasks i venstre side, genkalde sig kommandoerne, og mangler bare at tilføje de korrekte labels og værdier. Men pas på, er tasken først oprettet, er den næsten umulig at fjerne igen. (jeg skriver om dette en anden gang).

Hvordan laver man selvrettende opgaver?

I stedet for at rette opgaver, kan man som underviser bruge tiden på at kommunikere med eleverne i klasseværelset om, hvordan de løser de stillede opgaver. En af metoderne er, at anvende muligheden for at lave selvrettende opgaver i Maple. Der er flere muligheder (læs om dem her: QuizExamples)

I dette lille eksempel, gennemgår vi den mest simple form, fordi det også er en af de mest anvendelige.

Først oprettes to tomme dokumenter, et dokument til at lave spørgsmålene i, og det dokument der skal deles med eleverne. I det første dokument skrives fx:

Kommandoen  with(Grading) : fortæller Maple, at nu vil du lave en Quiz, hvor spørgsmålet er, hvor mange ben 3 fluer har i alt. Spørgsmålet er pakket ind i citationstegn og svaret kommer efter kommaet. Når du trykker [Enter] skriver Maple en tabel som ovenstående.

Dette er der ikke meget ved, fordi eleven kan jo læse svaret! Derfor markeres tabellen, kopieres og sættes ind i det andet dokument.

Eleverne kan nu diskutere og konkludere, og (forhåbentlig) finde frem til det korrekte resultat. Der er mange muligheder for selvrettende opgaver, der  klares næsten lige så nemt som i ovenstående. Som underviser kan du lave flere typer af opgaver, fx multiple-choice, opgaver med grafer og udregningsopgaver. 

 

Follow by Email
YouTube