Velkommen til SciMath
Søg efter:
Min Windowscomputer er for langsom …

Bloat” betyder oppustet eller opsvulmet. At Windows er „bloated” betyder at styresystemet er overfyldt med software, som du aldrig kommer til at bruge, eller sikkert ikke engang ved eksisterede. Har du allerede fulgt vores opskrift på at optimerer computerens ydelse, ved du, hvor mange app’s der starter op og belaster computeren ved at køre i baggrunden, og nogle af dem har sikkert overrasket dig.

Ikke nok med, at de mange app’s begrænser computerens ydelser, men de sladrer også – det kan man være ligeglad med, om man vil, i denne digitale verden, hvor hver webside efterlader et spor eller deler sine oplysninger om din færden på deres side videre til big data kompagnier.

Vil du slanke din computer yderligere og samtidigt færdes lidt mere sikkert på nettet, bør du kigge på Chris Titus webside Clean Up Windows 10. Siden giver tip til, hvordan du „Debloat Windows” ved hjælp af Windows egen PowerShell. Lidt nørdet, men opskriften kan sagtens følges. 

Min computer er for gammel …

Af og til (hvis ikke ofte) møder man ældre maskinel med Windows installeret. Computeren er blevet langsom og går ofte i stå og er opgivet af brugeren. Men faktisk er det forbavsende let at give maskinen kunstigt åndedræt, så den igen fungerer fornuftigt. Her er SciMath’s fem lette gratis råd.

  1. Åben for menuen og klik på indstillinger (tandhjulet i venstre side). Klik derefter på ‘Beskyttelse af personlige oplysninger‘, scroll ned til du i venstre side kan klikke på menupunktet Baggrundapps. Nu kan du se alle de apps der kører i bagrunden. Sluk for alle dem du ikke mener behøver at starte op med computeren. Vær ikke nervøs, selv om du ‘slukker for programmerne’ kan de startes på normal vis, men de starter ikke op og kører i baggrunden – for hver knap du bevæger til venstre sparer du på computerens ressourcer.
  2. Skriv ‘kør’ og åbn app’en. I feltet skriv ‘services.msc‘ og i vinduet der åbnes, scroll ned og find punktet ‘Windows search‘ – højreklik og og klik på Egenskaber. Under starttype vælg Deaktiver. Det betyder, at når du søger efter en fil, er computeren  et par sekunder langsommere om at finde den, men til gengæld frigør du en masse ressourcer.
  3. Indstil Windows til at yde optimalt ved at skrive ‘ydelse’ og derefter vælge app’en ‘Juster ydelse og udseende for Windows’.  Vælg derefter ‘Juster til den bedste ydelse’ – ingen bells and whistles, men en maskine der gør det den skal.
  4. Den næste er en kending, men skal lige tages med. Bed Windows om at rydde op på maskinen ved at skrive ‘diskoprydning‘ og vælge det drev der skal ryddes op, henholdsvis rengøres for ligegyldige filer der bare fylder.
  5. Det sidste råd, men som kun gælder, hvis du har en computer med en gammeldags harddisk, er at ‘defragmentere og optimere harddisken.
Min farverige pallette i Maple

Mange gange, har jeg stået og fortalt om, hvorledes Maple giver eleverne mulighed for, selv at opbygge deres eget indhold i paletterne, således at deres CAS-program tilpasses og vokser med deres viden, og ikke bare er en statisk mængde af knapper og skrevne kommandoer de skal forholde sig til.

Min begrænsede pallette til folkeskolen

Forleden spurgte en kollega mig, hvordan en sådan begrænset pallette kunne se ud. En ting var, at jeg havde fortalt om, at eleven kunne oprette sine egne Tasks, men jeg havde også sagt, at eleven kunne oprette sine egne knapper? Hvordan det?

Maple giver selv svaret i sit hjælpe-dokument. 

with(DocumentTools):
AddPalette(“Palettens navn”)

AddIcon(“Task icon”,path=”den fulde sti til dit ikon.png”)
AddPaletteEntry(“Task_navn”,palette=“Palettens navn”,icon=“Task  icon”)

Ser lidt langhåret ud, men er det ikke. 

Der er flere tilgange til, at lade eleven lave sine egne knapper. Du kan som underviser danne paletten, og dele den med dine elever.

Du kan lade eleverne selv læse hjælpemanualen, selv finde eller designe deres egne diagrammer, og selv tilføje paletten og dens knapper – til dem der elsker det.

Eller, du kan have forberedt ‘opskriften’ i et dokument du deler med din Maplegruppe, og enten lade dine elever selv designe sine egne knapper, eller du kan give dem et sæt af diagrammer. Kan du lide vores, lægger de under materialer.

Lige meget, hvilken model du vælger, så god fornøjelse.

ps: hvis det regner i efterårsferien, er dette en oplagt nørkleopgave.

Almas lille problem i Maple

Alma havde et problem! Hun havde arbejdet med et sæt problemer i Maple, men selv om hun havde skrevet ‘with(skole); ‘ blev Maple på irriterende vis ved med at regne i radianer i stedet for i grader, da hun åbnede samme opgave dagen efter?

Problemet var nu hurtigt løst. Alma havde bare ikke genaktiveret pakken i opgaven, før hun begyndte at arbejde med de nye opgaver omhandlende cosinus til en vinkel. Efter at have genaktiveret pakken, ved at markere ‘with(skole); ‘ og trykke på [Enter]-tasten, fungerede alt igen.

Alma fortsatte; “Er der ikke en måde, så man ikke behøver at genaktivere pakken, når man åbner sine opgaver?”

Og, selvfølgelig er der det. Man markerer with(skole);‘  og klikker på Evaluate → Set Selection to Autoexecute, arbejder med sine opgaver som man plejer, tegninger som man plejer og gemmer som man plejer. Den eneste forskel der er, er, at når man næste gang åbner sin opgave, spørger den, om det er i orden at autoexecute, hvad det nu er man har bedt den om at starte med at udføre automatisk, i det her tilfælde at kalde pakken skole med with(skole);

Man kan som underviser evt. lave en skabelon med with(skole); og with(Statistics): ‘ header og sidefod som eleverne skal udfylde og kan anvende til deres opgaveaflevering. Ved at sørge for, at with(skole); og with(Statistics): tilføjes Set Selection to Autoexecute, fjernes en sten på deres vej.

Blank login-skærm i Maple – hvad gør jeg?

Efter flere succesfulde login i Maple, risikerer nogle brugere pludselig ikke længere at kunne logge ind og tilgå deres filer på normal vis. Problemet kan fx opstå efter, at Windows har opdateret eller Mac været genstartet.

Vi er ikke helt klar over, hvad det er der sker, men vi har fundet løsningen; slet Maple.ini-filen i Windows eller maplerc-filen på Mac eller Linux og genstart Maple. Maple skriver derefter en ny ini- eller rc-fil, og du kan logge på igen.

I Windows 10 gøres dette ved at åbne Stifinder, klikke på:

Windows =>Brugere => Brugernavn => AppData => Roaming => Maple => 2019

(nb! AppData er ikke synlig, med mindre du i Menuen ‘Vis’ har sat flueben ved ‘Skjulte elementer‘)

En hurtigere metode (gælder alle Windows-versioner) er at skrive %appdata% i søgefeltet. Kommandoen åbner Stifinder i mappen AppData. Du kan nu scrolle ned og klikke på Roaming => Maple => 2019 og slette filen Maple.ini.  (nb! virker det ikke, så prøv at skrive kommandoen uden procenttegnene) 

Du kan evt. også downloade denne lille Find min maple.ini bat -fil, gemme den på skrivebordet (eller hvor du nu foretrækker det) og dobbeltklikke på filen. Så har du nemt adgang, hvis problemet skulle opstå igen.

I Linux og på Mac, finder du maplerc-filen i mappen .maple (bemærk punktummet, det indikerer at mappen er skjult), efter at have lukket Maple. Slet filen og start Maple igen. Du burde nu kunne logge ind i Maple igen.

Follow by Email
YouTube