Velkommen til SciMath
Søg efter:
Maple skolepakker til download

Vi fik heldigvis lov til at lægge skolepakkerne ud på vores hjemmeside, således at I alle kan genfinde dem der, og også til alle jer, der skulle være nysgerrige efter, hvad de går ud på.

I bund og grund en neddrosling af MapleGym-pakken, men tilføjet nogle kommandoer der ikke ellers indgår.

Maple Skolepakke til Windows (download og gem)

Maple Skolepakke til Mac (download og gem)

Maple Skolepakke til Linux (download og gem)

Matematik med IT i Odense Kongrescenter

Med en mindre sluttet flok, mødtes vi i Odense Kongrescenter til Matematik med IT, det årlige event afholdt af Danmarks Matematiklærerforening.

Konferencen skulle sætte fokus på folkeskolens muligheder for at medvirke til, at alle danske børn og unge kan agere kompetent i en verden med øget digitalisering og automatisering, og hvordan vi som lærere kan agere i det felt – set i lyset af den nye læseplan og prøvebekendtgørelse, et vigtigt tema.

Temaerne rakte vidt, fx ; hvilke potentialer er der i at bruge digitale værktøjer i matematikundervisningen? Hvad siger hjælpemiddelkompetencen om brugen af digitale værktøjer? Hvornår er det hensigtsmæssigt at bruge IT, og hvornår er det mere fornuftigt at bruge analoge
materialer (eller måske en kombination af begge)? Hvad siger forskningen?

I vores workshop havde vi besøg af dedikerede undervisere fra folke- og privatskoler samt konkurenten Matimatikan der gerne ville se med. Vi havde også besøg af Henrik fra Maples danske afdeling og Kendal Bahadirgil fra Maples britiske afdeling.

Vi fortalte om Maples mange didaktiske muligheder og havde en session med hands-on, så alle kunne afprøve nogle af de muligheder der var, og (forhåbentlig) kunne se hvor let det var at gå til.

Vores oplæg kan I finde under materialer.

 

 

Maple med en vigtig update

Maple er kommet med en vigtig update til deres program. Gennem en måneds tid, har vi og vores elever været irriteret af en blank login-skærm når vi loggede ind via vores Googlekonti. Det var især Mac der var ramt af fænomenet.

Maple har med deres nye update ophævet fejlen, og man kan nu igen logge på via sin Google-konto, altså forudsat man har installeret updaten.

Det gør hermed indlægget om at slette ini-filen fra 9. oktober uaktuel.

Original meddelelse:

Dear Maple Network Customer,

We have released a maintenance update for Maple 2019.2.  This update fixes the following problems:

  • Maple failed to run the code in the maple.ini/.mapleinit initialization files when loading existing worksheets containing a restart() command
  • Installing some packages from the MapleCloud was unsuccessful

As there is no way to determine which users at your site use these features, or may choose to use them in the future, we strongly recommend that every customer install this update.

For more details and to update your Maple installation, please visit the Maple 2019.2.1 downloads page .

You are receiving this message because our records show that you are the appropriate contact for technical communications regarding your organization’s Maple license.  If you are not the person responsible for maintaining your Maple installation, please forward this email appropriately, and let us know and we will update our records.
 Sincerely,

Maplesoft Customer Service

CalcMe -de første skridt

Faneblade fungerer dårligt i CalcMe, ja faktisk gør de CAS-programmet ulideligt langsomt.  Vi har derfor lavet en lille brochure på en 14 sider, der hedder »de første skridt« – lige til at downloade og uddele til eleverne. Du kan som altid finde materialerne under menupunktet Materialer.

Hæftet, som er hæfte 1, og der i ligger der kommer flere, kan bruges som selvstudie eller arbejdes med i mindre grupper, ud fra filosofien, man skal lære at bruge CAS før man kan lære med CAS.

Næste hæfte kommer til at omhandle at løse ligninger i CalcMe.

Tilbage er kun at ønske God Fornøjelse med hæftet.

Programmering i matematik del 2

Programmering med CalcMe

Egentlig burde det være oplagt at programmere i CalcMe. I paletten til venstre finder vi menupunktet Programmering. Hurtigt finder du ud af, at det er næsten så lige til, som det ser ud., for heldigvis er der god hjælp at hente i deres hjælpe-menu (desværre er denne del af hjælpemenuen endnu ikke oversat til dansk, men er kun tilgængelig på engelsk).

Åbner du for menupunktet, ser du de ni tilgængelige kommandoer og sløjfer, du kan anvende. (if, else, else if osv.) Lad os prøve, at programmere os igennem at løse en ligning, lige som i første del, hvor vi anvendte henholdsvis Basic og Google Sheets.

Øvelsen går ud på, at få programmet til at løse en lining i formen ax+c=d, fx 2x+5=9. Formålet er, at eleven bliver bevidst om, hvad det er man undersøger når en ligning løses.

Programmet:

Først skal vi have defineret variablen x, dvs give den en startværdi, fx x=-10.

Eksempel på CalcMe-program

Derefter anvender vi kommandoen repeat (gentag), og fortæller programmet at det skal lægge et til værdien af x indtil (until) at løsningen er fundet. I dette tilfælde x = 2.
Der er også andre løsninger, men denne er den hurtigste. (Du kan også bede CalcMe finde løsninger med decimaltal, ved fx at sætte x=x+0.1)

Programmering i Maple

Programmering i Maple følger sin egen programmeringssyntaks. Vi undersøger samme problemstilling; at få programmet til at løse en ligning af formen ax+b=c.
Måden vi anvender, kalder på lidt forarbejde fra eleverne, hvilket ikke gør noget i processen omkring at blive bevidst om, hvad det er man gør når man løser en ligning!

Først kigger vi på, hvorledes vi generelt finder løsningen frem på en ligning (hvordan vi finder x)
 ax +b = c \rightarrow \frac{c-b}{a}=x
og i vores eksempel med 2x+5=9
 2x+5=9 \rightarrow \frac{9-5}{2}

Programmering i Maple, der løser denne simple ligning bliver således;

Eksempel på mapleproc

… og løsningen af ligningen 2x + 5 = 9, således

Til forskel til det programmeringseksempel vi har behandlet, kan dette lille program behandle alle simple ligninger, men der er også gået en anden slags forarbejde forud. Hvor vi i de tre første eksempler beskæftigede os med at undersøge, hvad der skete, hvis satte en bestemt x- værdi ind i ligningen, så beskæftiger vi os i Maple med selve mekanismen bag løsningen af en ligning.

Kodens struktur er opbygget af 3 elementer
1. proc (liste over parametre der indgår)
2. body (hvad skal programmet gøre)
3. end proc;

Lad os skrive en procedure ved at følge den beskrevne struktur som oven for.

1. liste over parametre   X := proc(a, b, c)
2. udregning (body)              (c – b)/a
3. Afslut programmet            end proc;

Lad os finde løsningen for ligningen 2x + 5 = 9:
X(2, 5, 9) = 2

Lad os finde løsningen for ligningen 3x – 1/8 = 5
L(3, 1/8, 5) = 13/8  etc …

På samme måde, kan man lade eleverne arbejde med at skrive procedure, altså programmer, der løser ligninger af typen ax + b = cx + d eller ya = bx + c ∧ yd = ex + f eller de Pythagoræiske tripler
(t*a)^2 + (t*b)^2 = (t*c)^2;

Det er giver efter vores mening mere mening, at eleverne først beskæftiger sig med den generelle løsningsform i stedet for ‘bare’ at lade programmet løbe en række tal sammen. Men smag og behag.

Du behøver ikke at stoppe her! Lav fx et program der kan udregne arealet af en trekant, hvor højden og grundlinjen er kendt, eller hvad med udregning af en trekants areal efter Herons formel, hvor længden af de tre sider er kendt?

Du kan finde alle eksemplerne under menupunktet Materialer \rightarrow Programmering i Maple

Rigtig god fornøjelse.


CalcMe – webCAS
 Hvad betyder cot eller er et bar_chart? En klasse skulle regne procentregning, og læreren mente, at nu var det på tide, at de »brugte computeren lidt!«

-“Sidste gang, som var for tre uger siden, kom de så godt i gang”, fortalte “underviseren, fordi CalcMe er så let at bruge”.

Hurtigt viste det sig, at eleverne ikke havde samme opfattelse og spørgsmålene tårnede sig op; “hvordan skriver jeg …”, “hvordan gør jeg … ” osv.

Det er vigtigt at træne sit værktøj – vi ved vi gentager et mantra, men det er et vigtigt mantra. CAS skal trænes for at eleven kan lære med CAS i stedet for trods CAS.

For at gøre en lang historie kort, så har vi lavet opstartsmateriale i form af et selvstudie til eleverne (og lærerne) i CalcMe, så de får basis på plads. I finder materialet under Materialer.

Follow by Email
YouTube