Velkommen til SciMath
Søg efter:
En gammel idé

Dengang vi først startede med Maple, var det fordi eleverne kunne tilknytte og åbne GeoGebra og Excel inde i Maple. Vi syntes dengang, at det var en god feature, fordi så behøvede eleven kun at koncentrere sig om ét vindue i et program.

Desværre forsvandt denne mulighed, men vi kan delvis genskabe den ved at anvende kommandoen process[launch]. Lad os antage, at vi ønsker, at eleven skal kunne åbne programmet GeoGebra fra programmets startside. Vi skriver derfor;

process[launch]("C:/Program Files (x86)/GeoGebra 5.0/GeoGebra.exe");
kill; 

Første linje åbner GeoGebra, kommandoen kill lukker for, at processen kører i baggrunden og optager regnekraft.

Vælger I at anvende GeoGebra online, skal I skrive følgende kode:

process[launch]("C:/Program Files (x86)/Microsoft/Edge/Application/msedge.exe", "http://geogebra.org");
kill; 

På samme måde kan man åbne regneark, som fx Excel eller Google Sheet. Tilbage står bare at markere koden, højreklikke og gemme linjerne som tasks. Så kan du klikke på tasken og GeoGebra eller regneark åbnes fra programmet. Med Windows-tasten (eller cmd på mac) + Skift + S, kan du tage og kopiere et skærmbillede og sætte ind i dit dokument (skrivebordet bliver mørkere, når du vælger et område til skærmbilledet).

I vores bog Lær at bruge Maple beskrives, hvordan du forvandler nogle af dine task til knapper.

Hvordan løser jeg en ligning?

Nogle gange famler vores elver i blinde, de kan ikke huske, hvordan de skal løse en ligning og leder efter en video på YouTube der kan løse deres kvaler. De kvaler har de ikke, hvis de anvender Maple, fordi Maple har to muligheder; Maple kan vise, trin for trin, hvordan de løser en ligning, eller de kan øve løsningen af ligninger i Maple med den integrerede tutor.

Lad os kigge på en simpel ligning. Vi skal finde x for ligningen 2x + 5 = 9.

Vi vil gerne have, at Maple løser ligningen, men samtidigt viser os, hvordan man løser ligningen. I Maple skriver vi følgende:

with(Student[Basics]);
LinearSolveSteps(2*x + 5 = 9, x);

… og får straks følgende resultat.

Maple skriver, ud for hvert trin, hvad det er eleven skal foretage sig, for at løse ligningen.

At få beskrevet, hvordan en ligning løses, kan måske være nok til at genstarte elevens hukommelse, men måske ikke nok til, at det ikke hurtigt går i glemmebogen igen. Derfor er det en god ide at lade eleven arbejde med at løse nogle ligninger selv – også her kan Maple hjælpe!

I menulinjen øverst, skal eleven klikke på Tools => Basics => Equation Manipulator…

I vinduet der åbner sig, skriver eleven den ligning der skal løses (dvs. øves)

Eleven afslutter med OK

Et nyt vindue, Equation Manipulator, åbner sig, og eleven kan nu, ved at vælge mellem forskellige typer af operationer, selv forsøge at løse ligningen. Her er vist samme ligning løst i manipulatoren.

Bemærk at når vi løser ligningen, har vi kun muligheden at addere og multiplicere. Man trækker fra, ved at lægge et negativt tal til, og man deler ved at multiplicere med en brøk.

, , , , , ,
Rentesregning med Maple – lidt om vores bøger

Vi arbejder med en ny line af små undervisningsbøger, der omhandler de mest elementære emner omhandlende matematik med Maple og tilpasset folkeskolen. Vi mener dog, at alle kan lære og gøre brug af vores små bøger.

Bøgerne er bygget op som små kapitler med forklaringer, eksempler og med opgaver og deres facit. Bøgerne indeholder screenshot af Maples brugerflade, og hvordan man skal skrive for at løse opgavetyperne. Margener er friholdt til at skrive egne noter og kommentarer.

Småbøgerne udmærker sig ved at være afprøvet på elever i folkeskolens udskolingstrin (7. – 9. klasse), for at sikre, at indhold og forståelse følges ad. Bøgerne kan anvendes både til undervisning, men også som en opslagsbog – hvordan var det nu lige at man…

For info om, hvordan du tilgår bøgerne, kan du kontakte os. I øjeblikket indeholder serien to bøger, der kan købes for 50 kr./stk eller som e-book til udprint for 500 kr. pr. skole. Du kan afprøve en af dem gratis under menuen Materialer, for at se, om du/I kan anvende dem i jeres undervisning.

I serien findes pt. Statistik med Maple og skolepakken samt Lån, Opsparing og Renteberegning med Maple.

Google Workspace (Google Education)

Lige så hurtigt armene kom op over de nye muligheder, lige så hurtig var forargelsen over, at kommunernes skoler ikke kunne garantere elevernes datasikkerhed, efter at Helsingør kommune blev pålagt ikke at anvende Google Workspace (Google Education).

Diskussionen har stået på meget længere, vel vidende at det forholdt sig netop således, at Google videresolgte oplysninger samt var underlagt amerikansk lov, og dermed forpligtiget til at udlevere oplysningerne til den amerikanske stat, hvis de skulle have interesse i det.

Så forargelsen kan vi da godt fortsat foregøgle. Sagen er den, at de store amerikanske Tech-giganter, herunder Microsoft og Apple, alle er underlagt amerikansk lov og dermed underlagt samme udleveringspligt. Det er da heller ikke nogen hemmelighed at Chromebooks, Microsofts og Apples produkter indeholder kode med det formål at indsamle viden om deres kunder. Der med også sagt, at vores elever er bedre stillet ved at bruge et af de andre konkurrerende produkter.

Man kan spørge sig selv om, hvad firmaerne skulle kunne anvende elevernes udregninger, skriverier og arbejder til? Men enhver der har fulgt lidt med i den hurtige udvikling af AI (kunstig intelligens) og evne til processering ved, at netop sådanne oplysninger kan og vil blive brugt baglæns, dvs. til at påvirke det enkelte individs måde at tænke og forholde sig på.

Vi ved, at de fleste tænker, at de ikke lader sig påvirke eller ikke er bange, for de har ikke noget at skjule – men med vores opkobling og tiltagende afhængighed af de sociale (og elektroniske) medier, kan det ende med, at der er en ‘sandhed der bliver givet’ os, ikke en stillingtagen vi selv træffer!

Vi læser, at det ville være mere sikkert at underlægge firmaer der er underlagt europæisk lovgivning – muligvis, men sporerne skræmmer. Også europæiske firmaer bryder loven og videresælger vores oplysninger, sensorer i vores mobiltelefoner og GPS’er i biler kortlægger vores bevægelsesmønstre, og telefonselskaber baseret i Europa videresælger disse oplysninger.

Men, hvor stiller det os lige nu med de mange Chromebooks der findes på de mange skoler? Kan vi bruge dem til noget? Selvfølgelig, for styresystemet kan udskiftes med et styresystem der ikke sladrer, eleverne kan lære at bruge en anonymiserende søgemaskine og gemme deres arbejder lokalt. Der findes faktisk online delingstjenester der ikke sladrer – så helt umuligt er det ikke.

Nå ja, og eleverne kan fortsat anvende undervisningsportalerne…

Et hurtigt ‘dirty’ tælletræ i Maple

Der er flere måder at tegne et tælletræ på i Maple. Èn af metoderne finder du beskrevet i vores bog Den Lille Maplebog som kan købes på Saxo.dk.

Vi vil beskæftige os med en hurtig ‘dirty’ metode, der ikke giver os de samme muligheder for at kontrollere træet, som metoden beskrevet i bogen, men alligevel formår at få jobbet gjort – overskueligt, hurtigt og effektivt.

For at kunne genanvende metoden, anbefaler vi, at du, når du har skrevet koden, gemmer den som en task i din palette således, at du, når du næste gang skal lave et hurtigt tælletræ, kan klikke på tasken og ikke behøver at huske kommandoerne der skal anvendes.

I Maple kan man kode sig til at tegne binære træer – det er denne mulighed vi vil misbruge til at tegne et simpelt tælletræ. I en opgave kunne der f.eks. stå; Du skal finde antallet af udfald i ”plat og krone”, hvor du gentager forsøget tre gange.

P står for plat og K for krone.

I Maple klares dette ved at skrive:

with(GraphTheory);
t := SpecialGraphs:-CompleteBinaryTree(3);
DrawGraph(t);

Pakken GraphTheory skal kaldes for at kunne anvende kommandoen DrawGraph og t tildeles værdien 3 fordi vi skal kaste med mønten tre gange. Når du først har skrevet koden, og afprøvet, at den fungerer, så husk at gemme den som en task.

Hele øvelsen kommer til at se således ud i Maple…

Nu kan du, ved at klikke inde i cirklerne, udskifte tallene med P og K, og ved hjælp af kontekstmenuen til højre, skifte farver i både cirkler og på linjer – hvad du ikke kan, ved hjælp af denne metode, er at tilpasse cirklens størrelse og dermed få tekst til at stå inde i cirklerne.

Lad os antage, at vi skal markere, på hvor mange måder vi kan få P tre gange i træk!

Sådan – et hurtigt tælletræ, uden for meget arbejde, pænt sat op og fordelt jævnt i Maple! Selvfølgelig kan træet bearbejdes yderligere, ved at klikke på træet og bearbejde det som en tegning (Drawing), hvis du ønsker det – men i vores optik, er det en fyldestgørende repræsentation af det simple tælletræ .

Follow by Email
YouTube