Velkommen tilbage, og tak for den overvældende interesse!

Årets vejlederkonference 2023 i Odense Kongrescenter bød på fuldt hus og masser af interessante boder, fx spil, det tænkende klasseværelse m.m. og forlagenes bud på undervisningsmaterialer. Ligeledes var vi selv til stede, ikke som repræsentanter for Maple (selv om det nok kom til at lyde lidt sådan), men som vejledere og repræsentanter for vores skole Absalonskolen. Vi fortalte og forklarede hvordan, hvorfor og med hvem vi anvendte Maple i folkeskolen.

Vores lille bod var så heldig, at de interesserede til tider nærmest stod i kø og trådte hælene af hinanden. Mange kom for at høre, hvorledes og med hvilke materialer vi underviste, når vi anvendte Maple, og hvordan vi anvendte selvrettende opgaver. Vi har skrevet en lille bog om det, der udkommer på matematikforlaget senere i år.

Det blev til en snak om den Danske Skolepakke der følger med, og gør at programmet »snakker dansk«. Vi fortalte hvordan Maple kan installeres på alle platforme, og tog en snak om Maple Learn med de interesserede – dem med tabletter eller ønsket om, ikke at installere programmet.

Vi bilder os ind, at vi fristede mange, og vi håber at I kigger forbi vores hjemmeside og kontakter os, for prøveabonnementer til klasser og lærere – vi vil elske at komme ud og besøge jer, inspirere jer og give jer en god oplevelse med programmet.

Alan Schoenfeld

Alan Schoenfeld startede vejlederkonferencen op med et veloplagt indlæg om TRU. Alan Schoenfeld er en amerikansk forsker i matematikundervisning og professor ved University of California, Berkeley, men er nu gået på pension. Han er kendt for at have udviklet Teaching for Robust Understanding (TRU)-rammen, som beskriver fem dimensioner der kendetegner det stærke klasseværelse: indhold, kognitive krav, lige adgang, handlekraft, ejerskab og identitet samt formativ vurdering.

Skemaet er vores oversættelse og forståelse af, hvorledes Alan Schoenfelds skema skal forstås. Vi i SciMath mener, at han har fat i noget essentielt, når han fremhæver vigtigheden af, ikke at komme ind i klasseværelset med for mange fokuspunkter i rygsækken, men nøjes med at koncentrere sig om de fem i skemaet. Det er nu også rigeligt, og disse fem punkter kan såmænd også tage livet af enhver velmenende lærer, når man ved, hvad vi ellers udsættes for.

Stig Toke Gissel

Stig Toke Gissel fortalte om lærernes brug af de digitale læremidler og portaler, og skånede ikke lærerne for en enkelt lille giftpille eller to, når han ifølge undersøgelser kunne fortælle, at en hel del læreres matematikundervisning var uforberedt og bestod af de selvrettende opgaver i fx Matematikfessor.

Jeg tror at hans fortælling egentlig fik det til at løbe koldt ned af enhver vejleder.